Recept voor pompoencake
Ze zijn er weer, Pompoenen. Tijdens de koude herfst- en wintermaanden heeft ons immuunsysteem het moeilijker om ons te beschermen zodat we meer vatbaar zijn voor griep of verkoudheden. Het is belangrijk onze voeding aan te passen en pure voeding te kiezen met de nodige voedingsstoffen die vooral ons immuunsysteem versterken.
Vitamine A, Vitamine B3 en B6, Vitamine C, Vitamine D3, Beta 1,3/1,6 glucanen, Zink, Probiotica, Prebiotica…is net wat ons lichaam nodig heeft.
Pompoenen zijn heel voedzaam: ze bevatten veel vezels, bétacaroteen (Provitamine A), Vitamine B2foliumzuur, ijzer en omega-3 (alfa-linoleenzuur). Pompoenen, voornamelijk de pompoenpitten, bevatten tryptofaan, een essentieel aminozuur en een precursor van serotonine (het ‘feel-good’ hormoon).
Een plak van deze smakelijke en voedzame pompoencake is het perfecte tussendoortje voor in de pauze. Maar zeker ook niet te versmaden bij een kopje thee na school of als ontbijtvariatie. Dit lekkere en bovendien gezonde tussendoortje doet qua smaak een beetje denken aan worteltaart.
Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten
Ingrediënten
• 75 gram pecannoten of walnoten
• 200 gram volkoren speltmeel of volkoren havermeel
• 2 grote bananen
• 60 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
• 50 gram kokosbloesemsuiker
• 2 eetlepels Griekse yoghurt
• 2 grote eieren – op kamertemperatuur
• 250 gram pompoenpuree, vers of diepvries (plet de gestoomde pompoenblokjes en kruid ze met peper, zout)
• 1 theelepel vanillepoeder
• 1 theelepel kaneel
• ¼ theelepel gember
• ¼ theelepel nootmuskaat
• 1 theelepel baking soda
• ½ theelepel zeezout/Himalaya zout
• ¼ theelepel (wijnsteen)bakpoeder
• Kokosolie
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Was de pompoen, snijd deze in kleine stukje en verwijder de zaadlijsten. Rooster de pompoenblokjes zo’n tien minuten totdat ze zacht en gaar zijn. Prak de pompoenstukjes. Bij tijdsgebrek kun je diepvries pompoenblokjes nemen of vers gesneden pompoenblokjes kopen in de supermarkt die je vervolgens roostert.
2. Rooster vervolgens de noten een tiental minuten in de oven totdat ze lichtbruin zijn.
3. Hak de noten met een mes in grove stukken en pureer de bananen met een vork.
4. Blend de boter, kokosbloesemsuiker, gepureerde banaan, Griekse yoghurt, eieren en pompoenpuree. Meng de vanille, kruiden, baking soda, bakpoeder en zout door de massa.
5. Voeg daarna het meel toe en meng alles goed door elkaar.
6. Roer als laatste de gehakte noten door het cakebeslag.
7. Vet het bakblik in met kokosolie en vul het met beslag. Laat het gevulde bakblik nog 15 minuten staan op kamertemperatuur. Belangrijk!
8. Bak de cake ongeveer 60 minuten in de oven.
9. Check een paar keer of de cake gaar is door er met een satéstokje in te prikken. Als deze er schoon uitkomt, is de cake klaar.
10. Laat afkoelen alvorens je de cake aansnijdt.