Gezonde vegan chia confituur

1. Waar komt chiazaad vandaan?

Chiazaad is afkomstig van de chia, een plant uit de muntfamilie die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. De bloemen van deze plant produceren de kleine zaadjes die een beetje op maanzaad lijken. De zaden waren een belangrijk voedselgewas voor de Azteken. Soldaten namen chiazaad mee als rantsoen en aan de zaden werd ook een helende werking toegekend. Door ze in water te weken, ontstond een soort gel dat werd gebruikt om wonden te helen en allerlei lichamelijke klachten, zoals verkoudheid en keelpijn, te bestrijden.

2. Waarom is chiazaad zo gezond?

Chiazaad wordt bestempeld als superfood, omdat in de zaadjes veel goede voedingsstoffen zitten die ons lichaam dagelijks nodig heeft.

3. Afslanken

Als je de chiazaadjes blootstelt aan vloeistoffen, ontwikkelen de zaadjes dus een geleiachtige structuur. Dat zorgt ervoor dat je lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Deze ‘gelei’ helpt ook om de omzetting van koolhydraten naar suikers te vertragen. Daardoor maakt je lichaam minder insuline aan, en blijven je bloedspiegel en hormonen beter in balans. En hoe minder insuline je lichaam aan hoeft te maken, hoe gemakkelijker je gewicht verliest. Omdat het op deze manier ook de spijsvertering vertraagt, wordt chiazaad vaak genoemd als natuurlijke behandeling van diabetes type.

4. Voedingswaarden

Daarnaast is chiazaad ook een goede bron van eiwitten. Een portie chiazaad bevat maar liefst 4,4 gram eiwit, bijna tien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Eiwitten zijn niet alleen heel gezond, maar helpen je ook om een stuk langer vol te blijven. Ook daarom kan chiazaad je dus helpen bij het afvallen.

5. Chiazaad is goed voor de spijsvertering

28 gram chiazaad bevat maar liefst 11 gram voedingsvezels. Dat is een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels voor volwassenen. Het toevoegen van chiazaadjes aan je voedingspatroon is dus een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je een flinke hoeveelheid vezels binnenkrijgt. Dat is goed voor de spijsvertering én stoelgang.

6. Vol gezonde voedingsstoffen

Chiazaad zit boordevol gezonde voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Zo zitten de zaadjes vol met omega 3-vetzuren. Die vorm van vet ken je misschien vooral van visolie, maar blijkt dus ook in chiazaad (en lijnzaad) te zitten. Omega 3-verzuren zijn belangrijk voor de gezondheid van de hersenen, maar helpen ook hart- en vaatziektes te voorkomen. Ook bevat één portie chiazaden zo’n 18 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Dit mineraal is belangrijk voor het behoud van sterke botten en een goede mondgezondheid. Dezelfde werking heeft fosfor, waarvan je met één portie chiazaad al 27 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gegeten hebt. Fosfor wordt ook gebruikt voor de vorming van collageen, waardoor het invloed heeft op het behoud van een gezonde huid. Als laatste vind je ook het aminozuur tryptofaan in de chiazaadjes. Tryptofaan helpt om de eetlust te reguleren en om je stemming en nachtrust te verbeteren.

7. Zijn er ook nadelen van chiazaad?

Hebben de zaadjes eigenlijk ook een negatieve kant? Voor sommige mensen wel, want niet iedereen reageert even goed op chiazaad; door de enorme hoeveelheid vezels kan het namelijk een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Daarom is het sowieso belangrijk om het gebruik ervan langzaam op te bouwen en er veel water naast te drinken om verstoppingen te voorkomen. Omdat het zaad een bloed verdunnende werking heeft, is het niet geschikt voor mensen met een lage bloeddruk of mensen die vocht afdrijvende medicijnen gebruiken. Twijfel je of je chiazaad wel of niet kunt eten in combinatie met je medicijnen, neem dan contact op met je huisarts.

8. Hoe kun je chiazaad toepassen in je voedingspatroon?

Doordat er weinig smaak aan zit, kun je chiazaad eenvoudig toevoegen aan je voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan een schepje in je smoothie, een paar zaadjes gestrooid over je boterham of toegevoegd aan je vruchtensap of havermout. Meng ze ook eens door een salade of door het pannenkoekbeslag. Ben je bezig met afvallen? Laat dan eerst wat zaadjes (ongeveer een eetlepel) weken in water, zodat er een geleiachtige structuur ontstaat. Voeg dit vervolgens toe aan je smoothie of vruchtensap voor een verzadigd gevoel.

Hier ook een heerlijk recept voor suikervrije confituur.

Benodigdheden

500 gram aardbeien (of fruit naar keuze)
2 eetlepels agave siroop of natuurhoning (optioneel)
2-3 eetlepels biologische chia zaad

Werkwijze

Verhit de aardbeien samen met je natuurlijke zoetstof.
Laat de aardbeien ongeveer een kwartiertje pruttelen op middelhoog tot laag vuur.
Als de aardbeien goed zacht zijn plet ze met een vork. Indien je graag een gladde confituur wilt verkrijgen, pureer ze met een staafmixer.
Voeg tenslotte de chia zaadjes toe en roer ze goed door de confituur heen.
Laat het geheel nog een 2 minuutjes pruttelen op een laag vuur.
Roer alles nog eens goed door en giet je mengsel over in een glazen pot. Deze zal dikker worden van zodra ze volledig is afgekoeld. Bewaar de confituur in een glazen pot in de koelkast en ze blijft nog 5 dagen goed!